Dijon - cesta za nejlepšími víny v Evropě | Eurolines.cz - Vaše spojení Evropou

Dijon - cesta za nejlepšími víny v Evropě

Víno k Dijonu prostě patří! Nejenže zdejší bobule slouží k výrobě těch nejlepších vín na světě, dijonské hrozny nachází uplatnění i na mnoha dalších místech. Jeho nezralé bobule daly vzniknout dijonské hořčici, která město proslavila. A vínem to žije i na mezinárodním gastronomickém veletrhu, kam se každoročně vydá až 200 000 milovníků tohoto moku a hlavně jídla. A komu Dijon nestačí, ten se může vydat po stopách luxusního šampaňského až do Remeše.

Dijon autobusem
Dijon je bránou do vinařského ráje. Foto: Dollarphotoclub.com

Dijon, brána do vinného ráje Côte de Nuits

Město Dijon leží v samotném srdci francouzského Burgundska a je obklopeno překrásnými vinicemi, které nabízejí širokou škálu vín. Dijonu se právem říká také brána k jihu, protože je pomyslným vchodem do Côte de Nuits, kde zrají nejznámější červená vína jako Romanée Conti, Echezeaux nebo Vougeot. Až 80 % veškerého vína vyrobeného v Côte de Nuits pochází z jediné odrůdy, a sice Pinot Noir. O zbylých 20 % se postará odrůda Chardonnay. Côte de Nuits je tvořeno úzkým pásmem kopců a pyšní se nejvyšším počtem vinic s označením Grand Cru. Do Côte de Nuits se můžete vydat i s průvodci, se kterými za dvě až tři hodiny prozkoumáte vinice, dozvíte se, jak se víno vyrábí, podíváte se do historických sklepů a samozřejmě také ochutnáte některé z nejlepších vín v zemi.

Dijon - domov hořčice

Dijon autobusem
Dijon se proslavil nejen víny, ale i svou hořčicí.
Foto: Dollarphotoclub.com

Dijon si drží několik prvenství, mezi kterými nelze opomenout dijonskou hořčici, jejíž odkaz spadá až do roku 1336, kdy jí bylo na banketu pořádaným francouzským králem Filipem VI. spořádáno neuvěřitelných 66 litrů. S vynálezem její současné, a tedy té pravé receptury, přišel v roce 1752 Jean Naigeon. Byl to právě on, kdo se rozhodl původní recepturu obměnit a namísto octu použil pro výrobu hořčice kyselou šťávu z nezralých hroznů, které byly při sklizni omylem sesbírány. Aby tedy neskončily v popelnicích, našli uplatnění jinde.

 

 

Ve zdejších obchodech narazíte i na pro nás neobvyklé varianty zdejší speciality. Ochutnat můžete dijonskou hořčici ochucenou estragonem, černým rybízem nebo třeba ořechy. Místní lidé jsou na svůj produkt patřičně hrdí, a tak mu dokonce věnovali i muzeum. Podívat se tak můžete do Musée de la Vie Bourguignonne, kde kromě historických hrnců a nádob na hořčice zjistíte, jak se dříve v oblasti Burgundska, jehož je Dijon součásti, žilo. Dokonce se i dozvíte, že Francouzi za rok sní neuvěřitelných 50 000 tun hořčice.

Mezinárodní gastronomický veletrh v Dijonu

Dijon autobusem
Všichni milovníci jídla se potkají v Dijonu. 
Foto: Dollarphotoclub.com

Není pochyb o tom, že Dijon je městem dobrého vína a jídla, a to potvrzuje i fakt, že právě toto město bylo už 86. rokem vybráno, aby hostilo mezinárodní veletrh gastronomie, kam se každoročně sjede více než 200 000 návštěvníků, aby se nechávali unášet chutí gurmánských specialit. Ty pro ně připravuje téměř 600 vystavovatelů, mezi kterými jsou jak kulinářští profesionálové, tak i amatérští kuchaři, které gastronomie prostě a jednoduše baví. Dijonský gastronomický veletrh patří k těm největším akcím celé Francie. Na vlastní oči můžete pozorovat, jak známí šéfkuchaři mezi sebou bojují, a to zbraní, která jim není cizí, vlastním kuchařským umem. Aby nebyl každý ročník veletrhu stejný, je každoročně do Dijonu pozvána jedna země, která má do místní kulinařiny vnést nádech zahraniční kuchyně a možná ji i něčím trochu ozvláštnit. Letos do Dijonu zavítá Německo se svými víny, mezi kterými nesmí chybět Moselle. Mezinárodní veletrh gastronomie v Dijonu začíná už 1. listopadu 2016 a svým návštěvníkům denně otevírá dveře od 10:00 hod. do 20:00 hod. Poslední příležitost potěšit všechny své smysly budete mít 13. listopadu, kdy je veletrh oficiálně zakončen.

Koupit jízdenku: Dijon

A jako bonus Remeš: Když víno nestačí, je tu šampaňské

Remeš není jenom městem památek, které jsou na seznamu světového dědictví UNESCO, ale místem, kde si lidé běžně namáčí růžové piškoty do šampaňského. Aby také ne, když je tento nápoj úzce spojen s historií města. Právo, vyrábět honosnou značku Champagne, mají pouze v údolí řeky Marny mezi městy Epernay a Remeš. Během pobytu v Remeši nezapomeňte zavítat do sklepů světově proslulých výrobců šampaňského, kde vám bude odhaleno zákulisí nejprestižnějšího vína. Nenechte se zaskočit příběhem vzniku bublinek. Traduje se totiž, že šampaňské vzniklo omylem. Za jeho „objevitele“ je považován mnich Dom Pérignon, v jehož víně se nechtěným kvašením utvořily bublinky. Naštěstí se mu je nepodařilo odstranit a my si tak jeho vynález můžeme v klidu vychutnávat, třeba právě v Remeši.

Koupit jízdenku: Remeš