Gastro tour po Evropě – cesta za místními specialitami | Eurolines.cz - Vaše spojení Evropou

Gastro tour po Evropě – cesta za místními specialitami

Ať už se vydáte poznat taje Frauenkirche v Drážďanech, do rozkvetlých zahrad vídeňského Schonbrunnu, na Marienplatz do Mnichova či do termálních lázní v Budapešti, nesmíte zapomenout ochutnat místní speciality. Jíst se prostě musí. Podívali jsme se tedy pod pokličku světových kuchyní a vybrali pro vás pár tipů, co byste za hranicemi určitě měli ochutnat.

do Evropy autobusem
Ochutnejte to nejlepšího, co se v Evropě vaří a peče. Foto: Shutterstock

Bramboračku a currywurst jedině na ulicích v Drážďanech

Drážďany autobusem
Německá kuchyně se proslavila po celém světe. Foto: Shutterstock

Drážďany jsou domovem saských kuchařů, kteří denně marinují maso v octu a koření, aby mu dodali to pravé aroma. Pokud patříte k „masožravcům“, neboli lidem, kteří před zeleninou upřednostňují pořádný kus masa, pak vaše gurmánské buňky potěší roastbeef, který jednoznačně patří k hlavní saské specialitě. 

Nesmíme také zapomenout na bramboračku, která se podává s nadrobno nakrájenými párky, krutony nebo žitným chlebem. Doporučujeme vyhnout se předraženým restauracím a dát si pravou bramboračku v některé z místních hospod. Tato polévka ozdobená fazolovými výhonky či slunečnicovými semínky vám zde (i díky velkorysé porci) dodá energii na celý den.

Hlavní chod už máme za sebou, a tak je čas na sladkou tečku. Tou může být Quarkkäulchen, z jehož názvu není zcela patrné, o co přesně jde. Že by šlo o dobrotu, která je připravována z vařených brambor, tvarohu a rozinek, smažená na oleji a posypaná cukrem a skořicí? Dříve toto jídlo patřilo do kuchyně chudých, dnes je ale populární u místních gurmánů, kteří si jej vychutnávají s jablečným pyré.

Neméně oblíbeným dezertem je Eierschecke – koláč, jehož těsto doplňují vrstvy jablek, rozinek, tvarohu a hustého krému. Mnoha vrstvami připomíná pánský oděv, který se stejně jako Eierschecke skládá z horní části, opasku a dolní části. Všechny drážďanské restaurace a kavárny nabízejí během Vánoc sladkou křupavou štolu, která provoní ulice na míle daleko. Pokud vám na konci pobytu docházejí eura, pak můžete večeři pojmout levně a zároveň mezinárodně. V drážďanském Neustadtu najdete na každém rohu místo, kde prodávají turecký doner kebab, který je možné koupit už od 3 eur. Pokud chcete zůstat u německé kuchyně, pak si raději objednejte pikantní currywurst.

Koupit jízdenku: Drážďany

Mnichovské kuchyni vévodí pivo

Mnichov autobusem
K Mnichovu pivo neodmyslitelně patří. Foto: Dollarphotoclub

Všichni gurmeti a gurmáni spěchají do bavorské metropole, aby ochutnali bavorskou kuchyni, jejíž neopomenutelnou součástí je pivo. Jeho blahodárné účinky a energetické hodnoty se často také projevují na postavách místních pánů, kteří si nenechají ujít jedinou příležitost zahnat žízeň chmelovým mokem, na nějž se pěje jen samá chvála. Není se tak čemu divit, že Mnichov je místem, kde se na přelomu září a října konají největší pivní slavnosti na světě. Na Oktoberfest ročně zamíří až 6 milionů příznivců piva a lidové zábavy. A protože se v Mnichově nedá na pivo dopustit, je mu přizpůsobena i bavorská kuchyně. Můžete vyzkoušet ochucený zrající sýr Obatzda, jehož pikantnost přímo vyžaduje, aby byl spláchnut pivem. Každá restaurace, bistro nebo i stánek na ulici nabízí různé druhy klobás, které Mnichované snídají, obědvají a mnohdy také večeří. Samozřejmě s hořčicí.

Leberkäse, jiným slovem sekaná, je považována za tradiční pokrm, jehož sláva se mezi lidmi nesla už před 200 lety. Různé druhy masa, včetně vepřového a hovězího, jsou smíchány s cibulí a kořením a posléze upečeny.

Za autentický německý pokrm lze označit i preclík, na kterém vyrostlo nejedno mnichovské dítě. Vyhněte se falešným variantám, které seženete v supermarketech, a vyjděte do ulic nebo pivních zahrádek, kde najdete velké, křupavé preclíky sypané solí. Mnichovské preclíky jsou nejměkčí preclíky na světě, a co teprve, když ochutnáte ty s máslovou příchutí. Pokud už jste se někdy vydali na Oktoberfest, pak pro vás není novinkou, že v každém pivním stanu se servíruje pečené koleno, známé pod názvem Haxe, které je tak tučné, že vám promastí žaludek.

Koupit jízdenku: Mnichov

Do Budapešti po stopách červené papriky

Budapešť autobusem
Červená paprika je zdrojem vitamínu C. Foto: Dollarphotoclub

Maďarská mletá paprika dodává jídlu jedinečnou chuť a ohnivou barvu. Není se však čeho bát. Maďarské pokrmy, mezi které patří guláš, nejsou tak pikantní, jak se někomu může zdát, a v Maďarsku je jí dokonce i děti. Paprikové koření se vyrábí mletím sušených červených paprik, a ačkoliv se stalo symbolem maďarské kuchyně, do země byla paprika původně přivezena Turky, a to už v 16. století. Někdo by si mohl myslet, že čím je paprika červenější, tím musí být pikantnější. To je ale omyl. Právě oranžově zbarvené papriky vás dokážou rozbrečet svou ostrostí. Tušili jste, že červená paprika je zdrojem vitaminu C? Za tento objev rovněž vděčíme Maďarsku, a sice Albertu Szent-Györgyiovi, který byl za tento vynález oceněn Nobelovou cenou.

Mletá paprika je jednou z hlavních ingrediencí pro přípravu guláše, který – než se stal maďarským národním jídlem – byl oblíbeným pokrmem pastevců. Ti jej připravovali v litinovém hrnci nad otevřeným ohněm. I maďarský alkoholický nápoj pálinka je vyroben z papriky. Papriku najdete i v kuřecím paprikáši, který se skládá z kuřecího dušeného masa, papriky a zakysané smetany. Lángos je dalším skvělým výtvorem, který vzešel z Maďarska, a podává se s česnekem, zakysanou smetanou nebo sýrem. Sladkým pokušením se při návštěvě Budapešti stává Dobos – dort vrstvený bohatým čokoládovým krémem a potažený křupavým karamelem. Nenechte si ujít ani dort Krémes, kde se mezi dvěma vrstvami křupavého pečiva ukrývá bohatá vrstva vanilkového krému.

Koupit jízdenku: Budapešť

Co jedla vídeňská smetánka?

Vídeň autobusem
Sacherův úžasný čokoládový dort byl vynalezen už v roce 1832.
Foto: Shutterstock

Ač se někomu může zdát, že vídeňskou kuchyni zná dostatečně, je tu ještě pár detailů, které vám možná zůstaly utajeny. Věděli jste, že Sacherův úžasný čokoládový dort byl vynalezen pro Klemense Wenzel von Metternicha, a to Franzem Sacherem už v roce 1832? Tehdejší receptura zůstává střeženým tajemstvím, ale i tak si dnes můžete vychutnat dort s vrstvou hutné čokolády a meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou. Sacherův dort se musí podávat stylově, a sice v některé z místních kaváren, kde vám jej naservírují se šlehačkou a kávou s mlékem zvanou Wiener Melange.

Další přímo císařskou specialitou je Kaiserschmarrn – načechraná, karamelizovaná palačinka zasypaná cukrem a podávaná s horkým švestkovým kompotem. A proč zrovna císařskou? Jeden z prvních, kdo měl výsadu okusit Kaiserschmarrn, byl samotný rakouský císař František Josef I. Další sladkou specialitou, kterou si ve Vídni můžete objednat, je tradiční vídeňský štrúdl. Tvoří jej tenká vrstva těsta, v níž se ukrývají jablka, skořice, cukr a samozřejmě i rozinky.

Vídeň autobusem
Masitým pokrmům vévodí vídeňský řízek. Foto: Shutterstock

Od sladkého přejdeme k masitým pokrmům, kterým jednoznačně vévodí vídeňský řízek. Wiener Schnitzel z telecího masa je považován za rakouský národní pokrm. Tento vydatný oběd je třeba něčím zapít, a abychom zůstali u rakouské kuchyně, je tu připraven Almdudler, který má chuť alpských bylin a je druhým nejoblíbenějším nealkoholickým nápojem napříč Rakouskem.

Koupit jízdenku: Vídeň

Více na free-europe.elines.cz.